
New Hampshire Board of Pharmacy  

Order on Petition for Declaratory Ruling  

Petitioner:  Sharps Compliance, Inc. 

 

 Sharps Compliance, Inc., a United States Drug Enforcement Administration (“DEA”) 

Reverse Distributor and Collector (“Sharps” or “Petitioner”) filed a Petition for Declaratory 

Ruling requesting the Board of Pharmacy (“Board”) find that Sharps DEA-compliant Drug 

Collection Receptacles may be utilized in long-term care facilities (“LTCF”) in New 

Hampshire as an allowable drug take-back program under the current state statutes and 

regulations.  The Board considered this matter at its December 21, 2022, meeting.     

 

I. Background  

 

Sharps is a DEA Reverse Distributor and Collector, and it has a DEA-compliant drug 

collection receptacle, MedSafe (“receptacles”), which is utilized nationally in LTCF for 

allowable drug take-back programs and is in compliance with federal DEA regulations 

contained in 21 CFR part 1300 et. Seq. In its petition, Sharps reports that when it attempted 

to place MedSafe receptacles in New Hampshire customers’ LTCF, the consultant 

pharmacists ‘pushed back’ asserting that the receptacles were not allowed because they did 

not comply with the current state statutes and rules.  Sharps disagrees and filed this petition 

with the Board.   

In support, Sharps asserts that since the MedSafe receptacle complies with the DEA 

regulations in 21 C.F.R. part 1300 et seq., it meets the requirements to establish a controlled 

and noncontrolled pharmaceutical drug take-back program under RSA 318-E:1, I-a.  Sharps 

also asserts that the statutory requirements in RSA 318-B:17-a, pertaining in relevant part to 

the disposal of controlled drugs in possession of a nursing home, do not apply to LTCF 

because it “applies ONLY to medications in possession of a practitioner, i.e., inventory 

medications”1 and LTCF do not own or possess any medication except those in the 

 
1 See Documentation to support Sharps Compliance, Inc.’s Request for Declaratory Ruling Confirming Allowance 

of DEA-Complaint Drug Take-Back Programs, p. 1. 
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emergency drug kit.  Sharps contends that in LTCF, all medications are dispensed to and 

owned by the resident—the ultimate users—and are not owned and controlled by the facility 

or pharmacy.  Sharps then points to specific provisions of 21 C.F.R. 1300 et seq. that it 

contends are federal regulations that allow for drug take-back programs and support that 

‘ultimate user controlled substances’ cannot be transferred to a pharmacist for destruction.2     

 

II. Standard of Review  

A declaratory ruling is “an agency ruling as to the specific applicability of any 

statutory provision or of any rule or order of the agency.”  RSA 541-A:1, V; See N.H. 

Admin. R. Pt. Ph (“Ph”) 201.02(c).  A declaratory ruling is a statement by the Board 

regarding whether a particular statute or rule applies to the specific situation presented in the 

petition.  Id. Therefore, they do not have precedential value; nor do they apply to anyone 

other than the petitioner.   

III. Legal Analysis 

 RSA 318-B:17-a, entitled “Disposal of Controlled Drugs in Possession of 

Practitioner” provides in pertinent part: 

No person other than the pharmacy board, its officers, agents, 

and inspectors is authorized to destroy any out-dated, 

deteriorated, excessive or otherwise unwanted or confiscated 

controlled drugs which are in the possession of a practitioner, 

veterinarian, pharmacy, peace officer, nursing home, manufacturer, 

wholesaler, clinic, or laboratory of hospital. No payment shall be 

made to any person or institution for any drug surrendered for 

destruction.  A record shall be maintained which indicates the name, 

strength, and quantity of all drugs destroyed; the place and manner 

of destruction; the date and time destroyed; the name of the 

practitioner or institution surrendering the drugs; and the signature 

and title of the person witnessing destruction.  Such records shall 

conform to any federal requirements and shall be open to inspection 

by all federal or state officers charged with the enforcement of federal 

or state controlled drug laws.  (Emphasis added) 

 

The Board has adopted rules governing the “Board Authorized Controlled Drug Destruction” 

which provide in pertinent part:  

 
2 Id. at p.1-2.   
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(a)  A consultant pharmacist to a nursing home, group home, or 

assisted living facility shall be designated agent of the pharmacy 

board for the sole purpose of destroying controlled drugs at the 

licensed home or homes for which he or she serves as consultant 

by filing a written request at the board office, identified in Ph 

103.03. Ph 705.03(a) (Emphasis added).   

 

The remainder of Ph 705.03 details the process to be followed by the consultant pharmacist 

and/or LTCF when destroying controlled drugs.   

Under the aforementioned statute and rules, neither Sharps nor the MedSafe 

receptacle qualifies as a designated agent of the Board with the authority to destroy outdated, 

unwanted or unused controlled medications in possession of a LTCF in New Hampshire.  

Only the consultant pharmacist, as the designated agent of the Board, has the authority to do 

so.  Sharps assertion that RSA 318-B:17-a does not apply to a LTCF resident’s medications 

is contrary to the plain language of the statue, which expressly applies to the disposal of out-

dated, deteriorated, excessive or otherwise unwanted or confiscated controlled drugs in the 

possession of a LTCF.  Furthermore, Sharps reliance on provisions in the federal statute to 

support its assertion that the disposal requirements contained in RSA 318-B:17-a, don’t 

apply to LTCF is misplaced.  The disposal requirements stipulated in RSA 318-B:17-a in 

conjunction with Ph 705.03(a) expressly apply to the disposal of medications in LTCF in 

New Hampshire.    

RSA 318-E:1, is the state statute that authorizes the establishment of controlled and 

non-controlled pharmaceutical drug take-back programs, and provides in pertinent part:   

 

I. A local, county, regional, state, or other governmental 

entity or private entity in conjunction with the chief law 

enforcement officer of a law enforcement agency may 

establish a controlled and non-controlled pharmaceutical 

drug take-back program.  For the purposes of this chapter, 

“pharmaceutical drug’ means a prescription or over-the -

counter drug, including, but not limited to, controlled 

drugs as defined in this chapter. (Emphasis added)   

I-a. A registered pharmacy may establish a controlled and 

noncontrolled pharmaceutical drug take-back program 

provided it complies with the United States Drug 
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Enforcement Administration regulations, 21 C.F.R. part 

1300 et seq. (Emphasis added) 

 

“The disposal requirements for controlled drugs that are stipulated in RSA 318-B:17 shall 

not apply to controlled and non-controlled drugs collected in accordance with this section.”  

RSA 318-E:1, IV.  (Emphasis added).    

 Thus, under state law, the only entities authorized to establish a pharmaceutical drug 

take-back program in New Hampshire are governmental entities or private entities in 

conjunction with the chief law enforcement officer of a law enforcement agency or a 

registered pharmacy.  See RSA 318_E:1, I and I-a.  Sharps is a private entity that is seeking 

to establish a drug take-back program in its own right.  It is not working in conjunction with 

a chief law enforcement officer of a law enforcement agency and therefore, it does not meet 

the requirements of RSA 318-E:1, I. Furthermore, Sharps is a DEA Reverse Distributor and 

Collector, not a registered pharmacy.  Given that a registered pharmacy is the only entity 

authorized to establish a pharmaceutical drug take-back program in its own right—and not in 

conjunction with a law enforcement agency—Sharps is not authorized to establish a drug 

take-back program in New Hampshire.  While the Sharps MedSafe receptacle may meet the 

federal requirements for a drug take-back program, it does not meet the state requirements 

set forth in RSA 318-E:1.            

 Since the Sharps MedSafe receptacle does not qualify as an authorized drug take-back 

program in New Hampshire, the disposal requirements for controlled drugs stipulated in 

RSA 318-B:17 apply and LTCF in New Hampshire must comply with those requirements.      

IV. Conclusion  

For the foregoing reasons, the Board concludes that the Sharps DEA-compliant Drug 

Collection Receptacles—MedSafe—do not qualify as an allowable drug take-back program 

under RSA 318-E:1 and therefore, may not be utilized in long-term care facilities (“LTCF”) 

in New Hampshire.   

 

Date:            

Board Chair or Board 

Administrator on behalf of the 

Board of Pharmacy  


